Autostarter je pokretač automobila u kojeg se možete pouzdati

Starter za auto se brzo oštećuje dugotrajnijom upotrebom

Auto starter, starter za auto ili anlaser su samo različiti nazivi za isti dio automobila, a to je elektropokretač motora. Ovaj važan dio svakog benzinca ili dizelaša nalazi se u svakom vozilu i bez njega nema vožnje. Starter za auto radi upravo to što mu ime kaže i ima jako jednostavnu funkciju, a to je startanje tj. paljenje automobila. 

Riječ je o jednostavnom istosmjernom motoru koji je izrađen samo da pokrene motor pa ga nije dobro pretjerano forsirati u radu.Svaki automobil treba drugačiji anlaser, pa tako dizel automobili trebaju jače dok benzincima trebaju manje snage.

Na kojem principu radi anlaser? 

Nakon što vozač okrene ključ ili pritisne prekidač auto starter dobiva signal da se pokrene. Tada akumulator pušta veliku količinu struje prema četkicama anlasera koje su u kontaktu s motorom i na taj način osigurava pokretanje motora. 

Starter za auto Audi A4
Starter za auto Audi A4

Redovno održavanje

Anlaser, kao i svaki drugi dio automobila, treba redovno održavanje. U protivnom će zakazati u trenutku kada je najpotrebniji, kao što je primjerice zimi, za vrijeme niskih temperatura. U slučaju da ne uspijete startati svoj automobil i da morate koristiti anlaser više puta zaredom kako bi uspjeli pokrenuti auto, svakako provjerite u kakvom je stanju i je li potrebna izmjena nekog njegovog dijela.

Ako ćete ga kontinuirano forsirati svaki puta kad auto ne zapali od prve moglo bi se dogoditi da prestane raditi u potpunosti. Anlaser se može pregrijati i prestati raditi jer s njime dobro ne rukujete i ne dajete mu vremena da se ohladi, već nastavljate s upornim startanjem auta. 

Starter za auto se brzo oštećuje dugotrajnijom upotrebom  jer je struja koju on koristi u pogonu jako velika i može prouzročiti topljenje četkica ili neki drugi kvar. Zbog toga treba biti oprezan kod kontinuiranog „verglanja“ i dati mu vremena da se ohladi prije nego što pokušate ponovno pokrenuti motor. 

Kvar na anlaseru

U slučaju da vam se ipak dogodi kvar auto startera najčešće je riječ o istrošenim četkama koje se koriste pri svakom pokretanju pa se upravo zbog toga i najviše oštećuju. Ako već ranije primijetite da anlaser ne radi kako treba, nemojte čekati, već što ranije promijenite četkice kako ne bi došlo do većeg kvara koji će biti zahtjevniji i skuplji.

Testiranje anlasera elektropokretaca

Osim anlasera, važno je voditi brigu i o akumulatoru jer upravo je akumulator izvor struje koji pokreće anlaser i omogućuje njegov rad. Stoga kvar na akumulatoru donosi i kvar na svim njegovim električnim dijelovima, uključujući i anlaser.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.