Certifikati za povećanu sigurnost na internetu

Broj korisnika interneta se iz dana u dan povećava. Također, danas je sve popularnija online kupnja koja se odvija putem raznih web trgovina. Svakog dana se tako provede jako veliki broj transakcija između kupaca i vlasnika tih web trgovina. No, problem u toj komunikaciji predstavljaju hakeri koji žele presresti osjetljive podatke i doći do osobnih podataka, ili još gore, do podataka o brojevima kreditnih kartica i slično.

Kako bi ta veza između prodavatelja i kupaca putem weba bila sigurnija, potrebno je koristiti certifikate. Mogu se ugovoriti putem brojnih tvrtki te korisnicima nude popriličnu razinu zaštite pri slanju podataka koje bi netko mogao zloupotrijebiti.

Općenito o certifikatima i njihovim funkcijama

Certifikati se mogu promatrati kao dio programskog koda te se oni instaliraju na poslužitelju i služe za provjeru razmjene podataka između dva web mjesta. Kako prepoznati da neka stranica ima ugrađen certifikat? Po dvije stvari koje možete vidjeti u polju za unos web adrese u svom pregledniku:

  • po ikoni lokota – on označava postojanje certifikata
  • po prvom dijelu web adrese – umjesto http će pisati https, što označava siguran protokol

Zato, kada idući put nešto kupujete, provjerite jesu li vidljive te dvije stvari. Ako ih nema, prije kupnje se dobro raspitajte je li stvarno riječ o pouzdanoj web stranici.

Vrste certifikata

Certifikati koji se danas nalaze na poslužiteljima mogu se podijeliti u tri vrste te se one razlikuju u stupnju zaštite koji nude. Tako prilikom ugovaranja možete odabrati sljedeće:

  1. Extended (EV) – riječ je o najvišem stupnju zaštite jer provjeravaju više značajki prilikom komunikacije. Sve tvrtke koje rade s kreditnim karticama bi se trebale odlučiti za ovu vrstu, kako bi svojim korisnicima osigurali najvišu razinu zaštite.
  2. Organization (OV) – riječ o certifikatu koji provjerava organizaciju koja ga zatraži i samu domenu. Korisnici mogu kliknuti na oznaku Secure Site Seal kako bi saznali više podataka o organizaciji.
  3. Domain (DV) – riječ je o certifikatu koji provjera domene. Može ga se dobiti kroz nekoliko minuta jer nije potrebno dostaviti nikakvu posebnu dokumentaciju, već je potrebna samo validacija domene.
  4. Wildcard – pruža mogućnost zaštite neograničenog broja poddomena.

Bez obzira koji certifikat web stranica ima, prijenos podataka će biti sigurniji nego bez njega.