Dodatna sigurnost pri vožnji zimi

Lanci za snijeg

Djeci je zimsko doba jedno od najdražih, pogotovo ako zapadne puno snijega. No, ono čemu se oni vesele kod vozača je sasvim suprotno. Jako puno snijega može izazvati probleme u prometu, pogotovo ako se vozači ogluše na savjete za bolju pripremu u takvim uvjetima. Glavna preporuka za vožnju zimi su zimske gume. No, imate li na autu ljetne gume koje su još uvijek neistrošene, policija će vam progledati kroz prste i ako u prtljažniku imate lance za snijeg spremne za postavljanje u slučaju potrebe.

A potreba će itekako postojati budete li se vozili po cesti prekrivenoj snijegom ili ledom, kakve su primjerice u zimsko doma česte u Gorskom kotaru.

Povećana sigurnost pri vožnji

Lanci za snijeg su oprema za auto namijenjena većoj sigurnosti. Nećete samo vi kao vozač biti sigurni, već i ostali putnici u automobilu, ali i svi ostali sudionici u prometu. Budete li mogli pravovremeno reagirati, zaštitit ćete sebe, osobe koje se voze s vama, ali i druge vozače.

Lanci za snijeg

Imate li ih, kada dođe zimsko doma, svakako ih stavite u prtljažnik da ih imate u slučaju potrebe. Ako ste novi vozač i dosad ih niste koristili, isprobajte njihovo postavljanje i prije nego što vam zatrebaju.

Montiranje lanaca za snijeg

Lanci za snijeg se uglavnom jednostavno postavljaju, samo je potrebno malo prakse. Zato nemojte počiniti sljedeću grešku. Za prvi put nemojte čekati da ih morate montirati, odnosno okušajte se u tome i još prije. Mnogi vozači to zanemare te ih voze u prljažniku čekajući dan kada će ih morati postaviti. A to često ne završi baš uspješno.

Lanci za snijeg

Niske temperature zimi dodatno otežavaju taj posao te ukoliko im to ne polazi za rukom, vozači postaju frustrirani. Zato je bolje u miru isprobati montažu, kako u slučaju da ih morate naglo postaviti neće biti problema.

Različite vrste u trgovinama s auto opremom

U trgovinama s auto opremom možete potražiti svoje lance za snijeg, ako ih već nemate. Sve što vam je potrebno od podataka su dimenzije vaših guma na autu. Takve iste dimenzije pronađite na kutiji lanaca za snijeg. Možemo razlikovati tri osnovne vrste:

  • Klasični – sastoje se od prstena, a sami lanci se moraju provući iz kotača, podignuti kod blatobrana te na kraju učvrstiti
  • Elastični – sastoje se od elasičnog prstena te zbog toga omogućuje jednostavnije postavljanje
  • Lanci za brzo montiranje – postave se oko gume te se učvrste posebnim vijcima za srednji dio kotača

Ovisno za koju vrste se odlučite se razlikuje i cijena. Uglavnom vrijedi isto pravilo: što se lakše lanci za snijeg montiraju, to je na kraju njihova cijena veća.

Pravila i greške pri vožnji s lancima za snijeg

Iako postoje brojni vozači s dugim vozačkim stažom, ne znaju se voziti s ovim dodatkom na kotačima. Oni se moraju skinuti nakon što se više ne koriste. Na taj način će se spriječiti njihovo uništavanje, ali i uništavanje ceste. S njima nije preporučljivo voziti više od 50 km/h. Iako su oni dizajnirani da olakšavaju vožnju u zimskim uvjetima, većina proizvođača navodi upravo tu brzinu kao onu koji nipošto ne biste trebali premašiti.

Nemojte počiniti grešku i postaviti ih na krive kotače. Oni se postavljaju na pogonske kotače. To su kotači koji su glavni pri pokretanju, ali i vožnji automobila. Neki automobili imaju pogon na sva četiri kotača, neki samo na prednje, neki samo na stražnje. No, najbolji rezultati pokazuju se kod automobila s prednjim pogonom. Također, imate li ESP sustav u automobilu, najbolje ga je isključiti.

Kada završi zimska sezona, obavezno ih skinite te dobro isperite. Zbog soli na cesti i prljavštine zimi, hrđa ih može nagristi, a to svakako ne želite.

Kupnja lanaca za snijeg putem Interneta

Lanci za snijeg mogu se kupiti u brojnim trgovinama putem Interneta, primjerice u Withcar trgovini. Tamo se nudi veliki broj različitih modela te različitih dimenzija. Općenito gledajući, upravo ta kupnja putem Interneta često omogućava i nešto veći izbor, ali i niže cijene. A upravo te dvije stvari su mnogim kupcima na prvom mjestu kada biraju gdje i što će kupiti.

Withcar ujedno nudi i brojnu drugu opremu za auto, koja će vam zasigurno ponekad zatrebati. Zato provjerite što sve možete kod njih kupiti i budite spremni na sva godišnja doba i na sve uvjete na cesti.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.