EGR ventil i njegova važnost za vaš auto

EGR ventil kod benzinskih motora

EGR je skraćenica engleskog termina Exhaust Gas Recirculation, a može se prevesti kao „recirkulacija ispušnih plinova“, i ona opisuje osnovnu funkciju ovog ventila koji je tek nedavno postao važan dio svakog proizvedenog automobila.

EGR ventil osmišljen je za obje vrste auta, i dizel automobile i benzince, a njegova je osnovna uloga da preusmjerava dio ispušnih plinova motora natrag na cilindre motora kako bi smanjio njihovu emisiju u zrak. Zbog toga je EGR postao važan faktor u podizanju ekoloških standarda u proizvodnji automobila.

Princip rada EGR ventila

Još sredinom 20. stoljeća proizvođači automobila su htjeli proizvesti ventil koji bi smanjio stvaranje velikog zagađenja, ali do pravog je pomaka došlo tek tridesetak godina kasnije. Tada je napravljen moderan EGR ventil koji je radio na principu vraćanja dijela plinova natrag u motor čime se ispunio zadani cilj smanjenja emisije.

EGR ventil u autu
EGR ventil osmišljen je za dizel automobile i benzince

Najbitniji pomak je zapravo bilo stvaranje prave temperature prilikom vraćanja plinova u motor, a koja nije prelazila točku u kojoj bi se ponovno krenuli stvarati dušikovi oksidi. Nakon što je ova prepreka uspješno svladana EGR ventil je bio spreman smanjiti ispuštanje loših plinova u atmosfera za čak jednu trećinu ukupne emisije.

EGR ventil kod benzinskih motora

Iako se EGR ventil postavlja i u benzinske automobile i dizelaše njegova je ukupna učinkovitost viša kod benzinskih auta jer kod dizelaša brže dolazi do stvaranja čađe pa se ERG ventili mijenjaju češće. Ako se ne promjene na vrijeme auto će početi ispuštati neugodne mirise, lošije raditi i umanjivati kvalitetu vožnje.

Ekološka osviještenost vozača i bolji rad motora

Iako neki vozači umanjuju vrijednost EGR nisu svjesni štete koju čine za okoliš, pa tako i za sebe same. Dodatni benefiti auta s EGR ventilima je i u tome što zbog njih dolazi do potpunog sagorijevanja goriva te povećanja snage motora i produženja njegovog radnog vijeka.

Video: Rešenje za sve probleme – Popravka EGR ventila

S obzirom na to da se EGR ventil „bori“ s izrazito lošim i prljavim česticama on će sam vrlo često stradati u toj borbi. Najčešći kvar ERG ventila je upravo njegovo začepljenje uzrokovano gomilanjem čađe i prljavštine. To dovodi do zagađenja zraka u samom autu (miris goriva), i lošeg rada motora te čestog podrhtavanja motora. Nerijetko se upali i lampica za motor koja sugerira da nešto nije u redu s radom  motora.

Briga oko EGR ventila

Ako želite ugodnu vožnju i siguran prolazak eko-testova prilikom registracije morate voditi brigu o ERG ventilu i redovno ga mijenjati. On se također može neko vrijeme održavati i redovnim čišćenjem no kad i to prestane biti opcija trebali bi kupiti novi.

Jednostavnu i brzu kupnju možete obaviti putem Internet trgovine koja nudi povoljne cijene i odličnu korisničku podršku.