Internet domena predstavlja vezu između korisnika i hostinga

Dva najpoznatija pojma kod kreiranja web stranice zasigurno su web hosting i internet domena, te su oni neophodni kako bi web stranica bila dostupna na internetu. Web hosting je server na kojemu se nalaze svi podatci sa web stranice, od slika, do teksta i videa, a domena predstavlja vezu između računala korisnika i servera na kojem se web stranica nalazi. U nastavku teksta pročitajte sve o tome po čemu se domene razlikuju i kako odabrati pravilnu domenu za vaš web projekt.

Što je domena i koje ekstenzije razlikujemo?

Internet domena predstavlja adresu web stranice preko koje korisnik pristupa stranici. Ona je najvažniji dio web stranice i ono po čemu korisnici pamte i razlikuju stranice. Sastoji se od dva dijela, imena i ekstenzije. Ime domene predstavlja njen prvi dio i ono je glavni dio domene, a ekstenzija predstavlja nastavak domene. Najpoznatije ekstenzije su .com i .net, a u novije vrijeme pojavilo se je još mnogo specijaliziranih nastavaka poput .tech (technology), .gov (government), .mil (military) i slično. Budući da je domena jedinstvena, s povećanjem broja korisnika interneta došli smo do zasićenja kod .com ekstenzije i gotovo da je danas nemoguće pronaći smislenu .com domenu koja već nije registrirana. Stoga se mnogi za nove projekte okreću ka domeni .io, koja je kratka i nudi podosta slobodnih imena.

Kako se registrira domena?

Registrira se na period od minimalno jedne godine, na način da se prvo odabere slobodno ime domene, zatim posjeti neki online registar gdje će nakon uplate domena biti registrirana u nekoliko minuta. Ne može registrirati zauvijek, već je registracija moguća isključivo na određeni vremenski period.

Kako odabrati kvalitetno ime domene?

Budući da je domena ono po čemu korisnici pamte vašu web stranicu veoma je važno da je ime povezano s tematikom stranice i da je što kraće i lakše pamtljivo. Ukoliko ne možete naći kratku i jasnu .com domenu, tada se možete odlučiti za neku drugu ekstenziju gdje je veći izbor slobodnih imena. Ukoliko je moguće probajte pronaći domenu koja se sastoji od jedne riječi u toj tematici, neovisno o tome koja je ekstenzija domene. Domene koje se sastoje od jedne riječi puno su pamtljivije od skupa riječi.