Jednostavnija kupnja autodijelova

Autodijelovi

Svatko tko ima auto barem se u jednom trenutku našao u situaciji da, bilo radi kvara, istrošenosti ili pak automobilske nesreće, za svoj automobil mora nabaviti nove autodijelove. Taj proces za neke predstavlja užitak, dok ga se mnogi groze, jer se na tržištu mogu pronaći autodijelovi mnoštvo različitih prodavača, marki i izvora koji nude razne savjete.

Kupujete li autodijelove sami, veoma je bitno da se informirate, potražite različite opcije koje vam se nude i odvagnete pozitivne i negativne strane svake od njih, kako biste na kraju mogli donijeti pravu odluku.

Rabljeni autodijelovi

Ne može se svaki dio za auto koji vam treba kupiti rabljen, pogotovo ako se radi o potrošnim materijalima. Ipak, imate li nos za takve stvari, malo vremena, znanja i želje da preuzmete inicijativu, odabirom rabljenih autodijelova itekako si možete smanjiti račun i osloboditi dobar dio budžeta za neke druge potrepštine.

Autodijelovi

Rabljeni autodijelovi najčešće se mogu pronaći na auto otpadu te najčešće ne dolaze s garancijom. Nezgodna stvar kod njih je što je kupnju najbolje obaviti licem u lice, tako da imate mogućnost pregledati ono što kupujete i bar se tako uvjeriti da nema nekih jasno vidljivih nedostataka. Neki auto otpadi nude jamstvo na dijelove, što im onda ipak podiže cijenu, no daje vam bar kakvu takvu sigurnost.

Kupnja u raznim trgovinama

Trebate li novi dio (katalizator, kvačila Linex, …) ili ne, najbolje vam može reći upravo vaš automehaničar. A čak i ako nemate puno povjerenje u njega, važno je poslušati njegov savjet, jer je on ipak profesionalac.

Ipak, to ne znači da se ne možete posavjetovati i na drugim izvorima, poput interneta. Mnoge automehaničarske radione danas imaju web stranice, na kojima osim cijene autodijelova možete pronaći i podatke za kontakt, imate li dodatnih pitanja.

Originalni i zamjenski autodijelovi

Općenito govoreći, originalni autodijelovi imaju garanciju kvalitete od proizvođača, no nažalost, to često znači i višestruko veću cijenu. S druge strane, oni zamjenski često dolaze iz istih proizvodnih linija, no slabije su ocijenjeni na testu kvalitete. Njihova niska cijena stoga dolazi uz kraći vijek trajanja i nižu kvalitetu, što morate imati na umu kod kupnje. Ipak, prije no što se odlučite za nešto specifično, kao što su akumulatori, svjetla, ovjes, retrovizori, starter za auto i dr., svakako provjerite nalaze li se negdje bolje, isplativije ili kvalitetnije opcije.