Katalizator je veoma bitan auto dio

Katalizator možete kupiti i na internetu

Postoje bitniji dijelovi svakog automobila poput guma, akumulatora, alternatora i sličnih, te oni manje bitni poput brisača ili žmigavaca. Katalizator spada u bitne dijelove i osigurava što manju količinu toksičnih ispušnih plinova automobila. Iz godine u godinu donose se sve stroži zakoni o utjecaju automobila na okoliš, a upravo katalizator osigurava da vaš automobil bude što čišći za okoliš.

Što je katalizator?

Katalizator je dio automobila koji se brine o smanjenju plinova koji imaju negativni utjecaj na okoliš. Izrađen je od skupih elemenata koji pročišćuju ispušne plinove iz automobila i montira se iza ispušne grane. Noviji automobili znaju imati i više katalizatora kako bi osigurali što manju emisiju štetnih plinova.

Katalizator osigurava da vaš automobil bude što čišći za okoliš
Katalizator se mijenja isključeno kod mehaničara

Posao katalizatoru je otežan zbog kretanja automobila i vibracija u cijelom ispušnom sustavu, a uz to velike topline i izloženost na donjoj strani automobila mu smanjuju vijek trajanja. Katalizator se u većini slučajeva mijenja na manje od 200 tisuća kilometara automobila i veoma je važan. Kako otkriti kvar i kako se katalizator mijenja saznajte u nastavku.

Neispravan katalizator

Kako biste otkrili da je katalizator neispravan, veoma je bitno obratiti pažnju na rad automobila, te otkriti kvar na vrijeme. Najlakši način za otkrivanje kvara je ako vam radi lampica za provjeru motora, a osim toga simptomi kvara katalizatora su i lupkanje tijekom vožnje, gušenje motora, te veća potrošnja goriva. Osim za katalizator i za otkrivanje kvara drugih dijelova veoma je bitno slušati automobil tijekom vožnje i na sve promjene u radu reagirati.

Katalizator se mijenja isključeno kod mehaničara i nije dozvoljeno mijenjati ga ili uklanjati osim kod ovlaštenih servisa. Rizično je također kupovanje već korištenog katalizatora, jer je njihova kvaliteta upitna, te se sama montaža naplaćuje jednako kao i montaža novog. Ovo je dio na koji bi svi trebali paziti i u slučaju da primijetite kvar što prije popraviti.

Danas katalizator možete kupiti i na internetu u nekim online prodavaonicama gdje se prodaju auto dijelovi. Kupnja putem interneta ima niz prednosti, a neke od njih su širok asortiman i brza dostupnost proizvoda, kvaliteta i sigurnost da je proizvod originalan, te brza dostava proizvoda na kućnu adresu bez potrebe za odlaskom do prodavaonice. Osim toga kupnjom online uštedjet ćete novac na dijelu, a montažu i rad ruku mehaničaru plaćate jednako.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.