Memorijske kartice proširuju memoriju vaših uređaja

Memorijske kartice danas su nezaobilazan dodatak raznih elektroničkih uređaja – od mobitela i fotoaparata do kamera i mp3 playera. Većina uređaja poput laptopa, prijenosnih zvučnika i autoradija danas također posjeduje i utoreza njih.

One su uvele pravu malu revoluciju u svijet elektronike i omogućile jednostavno i veliko proširivanje memorije na svim uređajima, bez obzira koliko sitni ili veliki bili. Danas se mogu pronaći u sve manjim i manjim dimenzijama, što ih pretvara u kompaktne i male prijenosne memorije koje sa sobom možete ponijeti bilo gdje.

Povijest memorijske kartice

Prva memorijska kartica pojavila se već kasnih 90-ih godina, iako svojim dimenzijama – u usporedbi s današnjim – nije bila toliko kompaktna. Njihov razvoj bilo je pogonjen potrebom za proširivanjem memorije digitalnih kamera, te su do sredine ranih 2000-ih, memorijske kartice postale normalan dodatak uz digitalne kamere.

U to doba, potrebe za proširenjem memorije mobilnih telefona još nije bilo, no razvojem tehnologije mobilni telefoni nudili su sve više i više novih mogućnosti poput fotografija u sve većoj rezoluciji, mp3 i mp4 datoteka, a samim time tražili više memorije za pohranu. Otprilike u to vrijeme, memorijske kartice smanjile su se na dimenzije koje su se lako mogle uklopiti u sitniju elektroniku te su se na tržištu mogle pronaći prve verzije mobitela koje su imale utore za njih. Nakon toga, njihova popularnost samo je rasla. Danas ih možete umetnuti u većinu multimedijskih uređaja na tržištu.

Različite dimenzije

Iako su u prošlosti imale memoriju od nekoliko desetaka megabajta u danas relativno velikim dimenzijama, današnje memorijske kartice neusporedivo su manje, tanje i pružaju veću memoriju. Memorijska kartica od primjerice 8 ili 16 gigabajta danas se može pronaći po vrlo povoljnoj cijeni.

Imate li potrebu za korištenjem istog modela u mobitelu i fotoaparatu ili kameri, dobro će vam doći i adapteri koji omogućuju da se microSD memorijske kartice, koje se inače koriste u mobitelima, jednostavno prenesu u kamere, koje općenito imaju miniSD utore. Ako vaše računalo nema ugrađen čitač, na tržištu postoje i mnogi dodatci u obliku USB ključeva ili posebnih čitača koji će vam omogućiti da na vrlo jednostavan način pogledate i kopirate sadržaj kartice.


Prijenosna računala su se pokazala kao omiljeni izbor kupaca zbog svoje prenosivosti i kompaktnosti, uz zadržavanje performansi potrebnih za obavljanje svakodnevnih zadataka.  Čitajte više …