Nevidljiva prodaja

berza.jpgBerza je market gdje se umjesto robe i usluga, trguje akcijama i udjelima. Investitori mogu da prodaju ili kupe akcije, obveznice ili hartije od vrijednosti od različitih kompanija i korporativnih tijela. Ove prodaje se vrše preko brokera ili aukcijskih zastupnika. Danas je ona postala potreba i važan dio svake ekonomije. A bitna je zbog akumulacije štednje i njene dostupnosti za produktivne svrhe. Tačnije, rast akcionarskih društava i korporativnih tijela bi bio nemoguć bez berzi. U samom početku na berzama se trgovalo na osnovu riječi i povjerenja trgovaca koji su učestvovali u berzanskim transakcijama. Kako se ovo razvijalo, tako su nastala i pravila koja su se morala poštovati da bi se moglo trgovati.

Definicija berze sadrži tri elementa: mjesto trgovanja, predmet trgovanja i način trgovanja. Mjesto trgovanja se najviše razvilo u proteklih nekoliko godina, pa od gradskih trgova, preko pijaca do jedne zgrade u kojoj su sve potrebne informacije bile smještene. Kako se tehnologija razvijala, danas su sva berzanska mjesta povezana internet vezama, a ljudi imaju mogućnost da trguju akcijama i iz topline svog stana.

Akcija je hartija od vrijednosti i ona predstavlja pismenu ispravu kojom se trguje i koja sa sobom nosi zakonsku obavezu. Trgovanje akcijama može biti rizično, ali se može minimizovati ako se nauči što je moguće više o tržišnim analizama, trgovanju i strategijama, finansijama, te ponašanju tržišta. Na internetu postoji zamišljena berza na kojoj se može vježbati pravilno ulaganje. Ovo je dobar način da se nauči sve o iznenadnim promjenama na marketu i kako da se reaguje u toj situaciji.

Najvažnija funkcija berze je određivanje prodajne cijene za svakodnevnu trgovinu. Na cijene utiče količina proizvoda i potražnja, a berza je mjesto gdje se količina i potražnja susreću i određuju cijenu. Dok cijena proizvoda određuje jačinu kompanije na tržištu. Uticaj berze je mnogo jak jer može prouzrokovati recesiju i gubitak posla. Trgovina akcijama može biti jako rizična, ali i jako vrijedna.