Pobrinite se za ispravan ovjes automobila

Ovjes automobila

Pitate li vozače jesu li čuli za ovjes automobila, mnogi će potvrdno odgovoriti, no mnogi od njih neće znati čemu on služi. Mnogi stručnjaci složit će se da je to jedan od najvažnijih automobilskih sustava, jednako važan kao primjerice kočioni sustav. Njegova najvažnija funkcija je omogućavanje vožnje automobila u željenom smjeru.

Ako to želimo objasniti detaljnije, možemo ga smatrati dijelom koji na sebe apsorbira razne sile koje se javljaju pri vožnju automobila. A on ih zatim smanjuje i omogućuje da vozilo ide točno u onom smjeru koji vi odredite, okretanjem upravljača.

Amortizeri kao najvažniji dio

Iako se ovjes automobila sastoji od više različitih kompomenti, jedna od najvažnijih su svakako amortizeri. Oni su zaslužni za usporavanje ili potpuno zaustavljanje njihanja vozila tijekom vožnje. Upravo po tome se može jednostavno zaključiti da su oni istrošeni. Kada vam se automobil zanosi pri vožnji, primjerice u zavojima, možete odmah posumnjati na automobilski ovjes, odnosno na amortizere kao njegovu glavnu kompomentu.

Ovjes
Na ovjes vašeg automobila možete i sami utjecati načinom vožnje

Istrošenost amortizera može biti vrlo opasna, zato je najbolje što prije posjetiti automehaničara koji će provjeriti njihovu ispravnost te ih po potrebi zamijeniti. Ako to ne učinite na vrijeme, to može izazvati još veći kvar ovjesa auta što biste željeli trebali izbjeći.

Geometrija guma

Za ispravan rad ovjesa auta, vrlo je bitna i ispravna geometrija guma. Ona bi se trebala s vremena na vrijeme provjeravati, a najbolje je to raditi svaki put kada mijenjate gume na automobilu (npr. ljetne i zimske gume). Geometrija guma se može poremetiti tijekom vožnje i zbog djelovanja različitih sila. Za dobru geometriju guma potrebno je sljedeće:

  • Ispravni amortizeri
  • Gume moraju biti istih dimenzija kao i kotači
  • Tlak u gumama mora biti odgovarajući, odnosno onakav kakav je propisao proizvođač auta

Način vožnje utječe na rad auto ovjesa

Na ovjes vašeg automobila možete i sami utjecati načinom vožnje. Naglo mijenjanje brzina, često zanošenje upravljača, naglo kočenje i brza vožnja imat će utjecaj na stanje ovjesa auta te možete puno ranije očekivati njegovu istrošenost. Ovakvim načinom vožnje puno brže će stradati amortizeri te ćete ih morati zamijeniti.

Video: Lupanje iz zadnjeg ovjesa – bizaran problem!

Još jedna od stvari koje neki koriste zbog podizanja atraktivnosti izgleda auta je postavljanje niskoprofilnih guma. Iako će one svakako doprinijeti nešto ljepšem izgledu, to neće dobro utjecati na auto ovjes zbog toga što će vožnja po neravninama puno više utjecati na sve kompomente ovog sustava.