Prijenosno računalo omogućuje vam nevjerojatnu mobilnost

Sve više popularni i karakteristikama snažniji laptopi omogućiti će vam mobilnost i rad na njima sa bilo kojeg mjesta. U teoriji i klasični PC može se premjestiti na bilo koji stol, no prijenosno računalo omogućuje vam lako prenošenje, pa čak i ležanje tijekom korištenja. U zadnje vrijeme prijenosnici su sve više popularni, a u kombinaciji uz dodatni miš,  tipkovnicu i vanjski monitor oni u potpunosti mogu zamijeniti klasični PC. U ovome tekstu donosimo vam neke razloga zbog čega su kvalitetan izbor prilikom kupnje računala, a na kraju teksta i neke njihove nedostatke kako bi tekst bio u potpunosti informativan.

Prednosti laptopa u odnosu na PC

  • Mobilnost

Kao prvi i glavni razlog koji je kod većini ljudi presudan u izboru između stolnog računala i laptopa navesti ćemo mobilnost. Prenošenje laptopa lako je od lokacije do lokacije, a uz to zbog malih dimenzija moguće je laptop koristiti i u ležećem položaju.

  • Ne trebaju konstantnu povezanost sa strujom

Budući da ima vlastitu bateriju prijenosno računalo ne zahtjeva konstantnu povezanost sa strujom. Kod novijih laptopa kapacitet baterije pruža i više od 6 sati korištenja surfanjem internetom ili gledanja filmova bez potrebe za priključivanjem na punjač. Ovo će vam iznimno pomoći u trenutcima nestajanja struje ili izbacivanja osigurača u stanju jer se neće iznenada ugasiti (kao PC), već nastaviti raditi zahvaljujući bateriji.

  • Nema žica

Mnogim ljudima smeta veliki broj žica i gužva po stolu tijekom korištenja računala. Monitor, zvučnici, tipkovnica i miš su obavezni proizvodi za korištenje stolnog računala, a upravo svi oni zahtjevaju žičanu povezanost. Prijenosno računalo pruža u potpunosti bežićno rješenje sa svim djelovima spakovanim u kučištu poput mobitela i jedina obavezna žica za korištenje je punjač.

  • Može biti transformiran u kompjuter

Kao što smo već u uvodu napisali, laptopi mogu biti transformirani u kompjuter, a za to vam je potreban monitor i dodatni tipkovnica i miš. Povezivanje laptopa s monitorom putem HDMI kabela je veoma jednostavno i prenesti će sliku na monitor. Uz to možete se odlučiti i na korištenje oba ekrana i tako proširiti prikaz slike na dva monitora.

Za zahtjevne stvari ipak PC ima prednost u odnosu na prijenosno računalo

Ukoliko vam je računalo potrebno za zahtjevne stvari, tada stolno računalo ima prednost u odnosu na laptop iz razloga što pruža znatno bolje performanse i nudi mogućnost nadograđivanja dijelova s vremenom.