Pronađite odgovarajuće auto dijelove

Prije ili kasnije, vaš limeni ljubimac trebat će zamjenske auto dijelove – bilo da se radi o redovitom servisu ili nekom novom kvaru. Ako niste zaljubljenik u automobile i ne znate mnogo o njima, vjerojatno je pravo olakšanje što ih za vas nabavlja vaš automehaničar, no u jednom trenu vjerojatno ćete se morati susresti s odlukom o tome koji i kakav rezervni ili zamjenski dio želite. Kako biste mogli donijeti što bolju odluku te se zaštititi od mogućih problema, postoji nekoliko stvari na koje morate pripaziti kod nabave.

Novi ili polovni auto dijelovi

Dok je većina auto dijelova koji se mijenjaju na redovitim servisima potrošna roba, koja se ne može koristiti polovna, neke je moguće ipak kupiti iz druge ruke. Iako je kupovina polovnih općenito isplativija opcija, generalno se ne preporuča ljudima koji se ne razumiju dobro u automobile. Najveći problem kod polovnih je što ne postoji garancija, pa se stoga pri kupnji morate uvjeriti kako je onaj dio koji kupujete uistinu funkcionalan, kvalitetan i da će vam dugo poslužiti. A to je vrlo teško ako ne znate na koje znakove morate pripaziti.

Ipak, ako ste vičan poznavatelj automobila i polovni dijelovi odlična su prilika da uštedite, jedna od njihovih poznatih marka su Polcar dijelovi za auto. S druge strane, ako niste spremni za rizik, a i dalje želite sačuvati dio budžeta, razmislite o kupovini zamjenskih, koji su često jeftiniji od onih koje nude originalni proizvođači. A i nude bar neku uštedu i jamstvo da ćete, pojave li se bilo kakvi problemi, imati pravo na povrat robe.

Zaštitite se od problema pri kupnji

Odlučite li se za kupovinu auto dijelova iz druge ruke, imajte na umu kako vas najčešće ne štiti nikakva garancija. S druge strane, kupujete li nove ili zamjenske, obratite pozornost na jamstvo proizvođača. Trajanje jamstva se razlikuje ovisno o onome što kupujete, ali i od proizvođača do proizvođača, pa za dodatnu sigurnost dužeg jamstva budite spremni platiti više.

Ako jamstvo nije jasno naznačeno, ne zaboravite se informirati o njemu. Nakon kupnje također ne zaboravite sačuvati račun, čak i ako nema jamstva, jer račun omogućuje zagarantiran povrat robe ako s kupljenim niste zadovoljni iz bilo kojeg razloga. U slučaju da jamstvo postoji, račun je često potrebno priložiti kao dokaz, da bi se ostvarila prava osigurana jamstvom.

Odaberite odgovarajući dio za automobil

Kupujete li auto dijelove od automehaničara, ovaj savjet se ne odnosi na vas, s obzirom da mehaničar mora osigurati kupovinu odgovarajućeg. Ipak, ako ih želite nabaviti sami, veoma je bitno da kupite onaj koji odgovara vašem automobilu. Iako se ovaj savjet može činiti glupim i očitim, nerijetko se upravo na najočitijim sitnicama stvore problemi.

auto parts

Iako danas mnoge auto dijelove možete kupiti preko interneta, ako ne kupujete iz internetske trgovine u koju imate povjerenja, najbolje je da se u kupnju uputite osobno. Sa sobom svakako ponesite prometnu dozvolu, na kojoj su sve informacije o vozilu koje su vam bitne kod kupnje novog, kao i broj šasije. Također, za dodatnu sigurnost preporučuje se da, ako možete, sa sobom ponesete i dotrajali dio. Ovo je također bitno ako ne znate točno što trebate, jer ćete lako i na licu mjesta moći utvrditi odgovara li novi dio vašem automobilu ili ne.

Informirajte se prije kupnje dijelova za automobil

Kod bilo kakve kupnje, želite li napraviti dobar odabir važno je da se prije svega dobro informirate. To naravno ne znači da morate postati automehaničar preko noći, no u kupnju nemojte ući ni potpuno slijepi i bez ikakvih informacija. Provjerite forume, raspitajte se u trgovinama i kod mehaničara te poslušajte što svi ti izvori imaju za reći, umjesto da uletite u prvu trgovinu i kupite prvo što vam padne pod ruku. Informiranje će vam pomoći da pronađete kvalitetniju, jeftiniju i dugotrajniju opciju, ali vas također upozoriti na moguće posljedice kvara.

Kupnja u internetskim trgovinama

Mnogi se danas odlučuju za kupnju u internetskim trgovinama, kao što je primjerice silux.hr. Tamo se na jednom mjestu mogu pronaći akumulatori, termostati, egr ventili, brtve, rashladni sustavi i sve drugo što bi vam moglo zatrebati. I ne radi se samo o velikom asortimani. Sve je detaljno kategorizirano, uz detaljne opise i namjene. Tako vrlo brzo možete pronaći točno ono što vam je potrebno.


Uz sve to, kupnja na silux.hr će vam zasigurno donijeti i uštedu jer su autodijelovi koji se tamo nude često jefitniji nego da ih kupujete u lokalnim trgovinama.