Provjera domene prije kupnje naziva

Provjera domene potrebna je prije registracije domene

Dolaskom pandemije i karantene, mnoga poslovanja bila su primorana sve poslove digitalizirati i prebaciti online, stoga ne čudi povećana potražnja i kupnja domeni ove godine. Bilo da planirate izradu web stranice za firmu ili osobne potrebe, glavna stvar koju morate učiniti je provjera domene.

Ona će vam za odgovarajući naziv prikazati slobodne ekstenzije i tako će vam olakšati pronalazak idealnog slobodnog naziva. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s internet domenama i ostalim bitnim stvarima za izradu web stranice.

Što je internet domena?

Internet domena je adresa web stranice i ona je unikatna. Ona omogućava povezivanje korisnika s web hostingom i pristup web stranici. Upravo zbog toga je potrebna provjera domene prije registracije, kako biste otkrili koji nazivi su slobodni. Ako je neka domena registrirana, morate potražiti drugi naziv ili odabrati neku od dostupnih ekstenzija.

Provjera domene
Provjera domene .com, .gov, .org, .edu, …

Ekstenzije domene

Ekstenzija domene je ono što se nalazi nakon točke. Najpoznatije ekstenzije na našim prostorima i u svijetu su:

  • .hr
  • .si
  • .rs
  • .com
  • .net

Naravno, zbog sve većeg broja korisnika interneta i broja web stranica, danas razlikujemo više od 250 ekstenzija. Mnoge od njih su nacionalne, poput HR domene, dok su .com i .net najpopularnije globalne. 

TLD domene

Postoje TLD (Top Level Domain) i one manje popularne. Ukratko, TLD domene su najpopularnije i s njima ćete postići najbolje rezultate. One su nešto skuplje od ostalih, no osigurat će vam bolje mjesto na tražilicama i veći autoritet web stranice.

Provjera domene

Najteži dio prilikom kreiranja web stranice je provjera domene. Ako mislite da u glavi imate savršen naziv, vrlo vjerojatno se je već netko sjetio tog imena i ta domena je zauzeta. Tu se javljaju problemi, jer odabir smislene i neregistrirane domene u 2020. godini je veoma težak. Najbitnije je da ne žurite i racionalno donesete odluku o domeni koju želite. Domena se ne mijenja i zbog toga ona predstavlja sam naziv stranice, tj. način po kojem će vas posjetitelji pamtiti.

Registracija domene

I dok je u prošlosti registracija domene zahtijevala više tehničkog znanja, danas je cijeli proces puno lakši. Registraciju domene izvršavate putem sljedećih koraka:

  • Posjetite web stranicu registra za domene, poput infonet.hr
  • Odaberite naziv i kliknite provjera domene
  • Odaberite slobodnu ekstenziju za taj naziv i kliknite registriraj
  • Izvršite plaćanje

Nakon uplate, registar će domenu registrirati na vaše ime na period od godine dana. Sljedeći korak je povezivanje name servera domene s web hostingom, koje će za vas odraditi firma koja kreira web stranicu.