Psihoterapija nije bauk – upoznajte se s njenim prednostima

Postoje trenuci u životu, kada ljudi,  bez obzira na dob, dožive određene trenutke koji im stvaraju poteškoće u normalnom funkcioniranju. Obiteljski problemi, stres na poslu ili financijske poteškoće često mogu pojedince onemogućiti u normalnom funkcioniranju i potrebna im je psihoterapija.

Psihoterapeut je osoba u koju se možete pouzdati

Psihoterapija je izvrstan način za rješavanje osobnih emocionalnih problema iz više razloga. Psihoterapeut je liječnik, što znači da će vam pružiti kvalitetnu skrb i zadržati za sebe sve vaše osobne probleme jer drži do vašeg integriteta i dostojanstva.

Psihoterapeut je prijatelj, jer će vas saslušati koliko god puta je potrebno, a često će vam i pomoći da sagledate vašu situaciju na ispravan način. Odlazak psihoterapeutu često se pretvara u “otkrivenje” jer mnogi ljudi tek u razgovoru s nekim izvan kruga obitelji ili prijatelja uspiju ispravno sagledati svoju životnu situaciju i shvatiti da postoji rješenje za njihove probleme.

Kako će vam psihoterapija pomoći?

Ako želite promijeniti životnu situaciju ili poboljšati kvalitetu života nemojte se ustručavati posjetiti psihoterapeuta. On će vam pomoći u rješavanju osobnih  problema, a u mnogo slučajeva i “otvoriti oči” vezano uz vaš problem. Ne postoji određeni rok za trajanje psihoterapije, ali njena učinkovitost se povećava s dužim i redovnijim odlascima psihoterapeutu.

Najčešći oblici psihoterapije su individualne terapije, partnerske, obiteljske i dječje terapije. Nakon nekoliko posjeta terapeutu on će sam procijeniti koja vrsta psihoterapije vama najviše odgovara: kognitivna, bihevioralna, humanistička ili neka druga. Bez obzira na problem zbog kojeg ste posjetili psihoterapeuta, morate biti svjesni da je vaša angažiranost krucijalna za rješavanje vašeg problema. Psihoterapija je samo način kako da brže i lakše riješite taj problem.

Psihoterapija pomaže povećati samopouzdanje i otkriti vlastitu vrijednost

Dobar psihoterapeut će vas potaknuti na angažiranje oko rješavanja problema na način koji vama neće biti stresan ili uzrokovati pritisak. Također će vam savjetovati kako se odnositi prema okolini i ne dozvoliti ljudima iz vlastitog okruženja da utječu na vaše raspoloženje ili odluke.

Psihoterapija izuzetno dobro rješava probleme kao što su postojanje različitih strahova, depresije, anksioznosti ili tuga zbog gubitka voljene osobe. U slučajevima kada osoba trpi neku vrstu emocionalnog ili psihološkog nasilja, ili je doživjela neku traumu, psihoterapija može biti spasonosna. Nemojte se sramiti odlaska psihoterapeutu, jer on će vam pomoći da idete kroz život sretniji i smireniji. Dugujete to sebi.

Trebaju vam korekcijske naočale, ali niste sigurni koje izabrati? Čitajte više …