Redoviti pritisak na kvačilo automobila

Kvačilo automobila spada u one autodijelove koji su redoviti pod opterećenjem. Naime, tijekom vožnje automobila s ručnim mjenjačem, papučicu kvačila redovito pritišćemo, svaki puta kad mijenjamo brzinu. Upravo zbog toga, ovisno u učestalosti vožnje, kad tad će doći vrijeme za zamjenu. 

Isto tako, kvačilo spada u dijelove automobila koje ima razne nazive po kojima je poznato vozačima. Mnoga ga nazivaju i kuplung i spojka. No, bez obzira kako ga nazivali, riječ je o vrlo važnom dijelu automobila. Iako postoje brojni proizvođači koji ih nude na tržištu, kvačila Linex se ističu svojom kvalitetom.

Kvačila Linex

Princip rada kvačila u automobilu

Bez obzira nalaze li se u vozilima kvačila Linex ili neka drugog proizvođača, njihov princip rada je isti. Automobilsko kvačilo prenosi snagu između motora i mjenjača. Iz toga je jasno zaključiti da u slučaju njegovog kvara, automobil se ne može pomaknuti s mjesto. Sastoji se od 4 dijela:

  • Lamela
  • Potisni ležaj
  • Potisna ploča
  • Zamašnjak 

Svi ti dijelovi moraju biti ispravni kako bi kvačilo moglo ispravno funkcionirati te prenositi snagu između motora i mjenjača.

Različite vrste potisnih ležajeva i zamašnjaka

Ako su u automobil ugrađena kvalitetna Linex kvačila, njihovi ležajevi i zamašnjaci mogu biti različitih vrsta, ovisno o modelu automobila. Kada je riječ o potisnim ležajevima, oni mogu biti:

  • Standardni
  • Hidraulični 

A kada je riječ o zamašnjacima, oni mogu biti:

  • Fiksni (ugrađuju se u vozila nešto slabije snage)
  • Zamašnjaci podijeljene mase (ugrađuju se u nešto jača vozila)

Ovisno o modelu automobila ovisi i koje kvačilo morate kupiti. Svakako prije kupnje provjerite koje odgovara baš vašem modelu automobila kako biste bili sigurni da kupujete ispravan model.

Linex je sinonim za kvalitetu

Linex je marka proizvoda koja je među brojnim vozačima poznata kao iznimno kvalitetna. Mnogi vozači se kada traže zamjenske autodijelove odlučuju upravo za njihove proizvode. Također, Linex kvačila su se pokazala kao vrlo izdržljiva. Izrađena su od kvalitetnih materijala i osiguravaju dugotrajnost, bez obzira na to što ćete ih redovito pritiskati tijekom vožnje. 

Dostupna su u brojnim trgovinama, a s obzirom da je riječ o tipskim autodijelovima, potrebno je da pripazite i kupite odgovarajući model. No, to ne bi trebalo predstavljati neki problem s obzirom da je na svakom pakovanju navedeno za koje modele automobila je prikladno. Kupujete li autodijelove online, taj podatak biste isto vrlo jednostavno trebali pronaći u specifikacijama.