Registracija domena danas je jednostavan proces


Napokon ste odlučili otvoriti svoju web stranicu, kao privatna osoba ili poslovni subject. Tada je registracija domena jedan od vaših prvih koraka, jer bez kupnje i registracije domene ne postoji način da plasirate svoju web stranicu na internet.

Domena se često naziva „adresom“ na internetu, iz razloga jer ona funkcionira kao „mjesto stanovanja“ web stranice.

Za registraciju domena nije potrebno neko specijalno znanje i vrlo je jednostavno registrirati ju.

Ako nemate vremena, ili niste voljni upuštati se u posao registracije domene, postoji velik broj tvrtka koje taj posao obavljaju umjesto vas.

Registracija domene je moguća tek nakon kupnje hostinga

Iako je registracija domene među prvim koracima kod startanja web stranice, ipak prije nje morate kupiti hosting.

Web hosting je zapravo plaćanje najma prostora na internetu, kako bi uopće bili u mogućnosti postaviti svoju internet stranicu online.

Postoji milijun hostinga, a vi sami možete izabrati onaj koji vam se čini najpovoljnijim i najkvalitetnijim, ili prepustiti to profesionalcima.

Domena je link na vašu adresu

Registriranjem domene nastala je vaša adresa tj. link preko kojeg će vas nalaziti posjetitelji na vašoj web stranici.

Naziv domene birate sami, ali budite oprezni s dugim riječima ili frazama – one nisu pamtljive niti lagane za pretraživanje.

Kod registracije domena najčešće ćete se suočiti s problemom da je ime domene koju želite već zauzeto. Smije postojati samo jedna domena s istim imenom pa će vam trebati vremena da pronađete neku slobodnu. Za to će vam poslužiti neke od tražilica dostupnosti domene na internetu.

Registracija hrvatske domene

Svaka domena se razlikuje po svojoj ekstenziji koja označava tzv. „top level domain“. Nastavci su vrlo često vezani za državu vlasnika domene, pa tako i vi možete nabaviti domenu koja završava sa .hr.

Najpoznatija svjetska domena je svakako .com, i ona ne govori o podrijetlu korisnika domene.

Za hrvatske domene i njihovu registraciju zadužena je organizacija nazvana CARNET.

Postoji i besplatna domena u Hrvatskoj

Takva domena se radi u obliku www. ime-prezime.from.hr. i besplatna je jer nosi vaše osobno ime.

Besplatna je i za trgovačka društva, udruge i još neke pravne osobe, pa se raspitajte da vidite imate li vi takvu  mogućnost, naravno ako vam je interesantna.

Većina današnjih pametnih telefona podržava  memorijske kartice, odnosno bez problema ih čita što omogućuje pohranjivanje memorije. Čitajte više …

SSL certifikati koriste se prilikom unosa osjetljivih podataka u web trgovinama, idealni su za zaštitu administracijskih sučelja u vašim web aplikacijama. Čitajte više …

Tvrtka Epson je sinonim za tintne pisače, pisače velikog formata, laserske pisače, iglične matrične pisače, pisače računa, višenamjenske pisače, … Sa klikom na link možete da pročitate više o tome.