Registracija domena moguća je jednostavno i brzo putem interneta

Napokon ste odlučili otvoriti svoju web stranicu i susrećete se sa pojmovima domene i web hostinga. Bilo da planirate stvaranje web stranice kao privatna osoba ili poslovni subjekt, potrebno je za početak odlučiti koju domenu želite za svoju web stranicu. Tada je registracija domena jedan od vaših prvih koraka, jer bez kupnje i registracije domene ne postoji način da plasirate svoju web stranicu na internet. Osim domene, bitan je i web hosting koji je server gdje se nalazi vaša web stranica i koji pohranjuje sve podatke o njoj. U nastavku teksta pročitajte sve o tome što su domene, te kako ih registrirati putem interneta.

Što je domena?

Domena je Internet adresa na kojoj se nalazi vaša web stranica, te ujedno i ime po kojem će posjetitelji pamtiti vašu web stranicu. Upravo zbog toga veoma je važno da je ime kratko i jasno, te da se tiče onoga o čemu je vaša web stranica.

Domena se sastoji od dva dijela. Prvi dio je glavni dio i tu se nalazi riječ ili skup riječi koje opisuju vašu web stranicu. Drugi dio domene je ekstenzija, a najpoznatije ekstenzije su .com, .net i .org. Registracija domena nije kompliciran proces i nije potrebno neko specijalno znanje, te je vrlo jednostavno registrirati ju. Naravno, prije registracije potrebno je provjeriti je li domena slobodna. Budući da je domena unikatna, ukoliko je netko prije vas registrirao domenu koju želite, morati ćete odabrati drugi ekstenziju ili promijeniti glavni dio domene.

Registracija domena je moguća tek nakon kupnje hostinga

Iako je registracija domena među prvim koracima kod startanja web stranice, ipak prije nje morate kupiti hosting, na kojemu će se nalaziti vaša web stranica. Web hosting je zapravo plaćanje najma prostora na internetu, kako bi uopće bili u mogućnosti postaviti svoju internet stranicu online. Postoji milijun hostinga, a vi sami možete izabrati onaj koji vam se čini najpovoljnijim i najkvalitetnijim ili prepustiti to profesionalcima. Svaka hosting firma u ponudi ima različite pakete web hostinga, od onih najjeftinijih, do nešto skupljih. Uzmite si vremena i prije kupnje saznajte što planirate objavljivati na web stranicu, tekst i slike ili i poneki video. Za teže datoteke potrebno je imati jači hosting, a osim toga jači hosting paketi podržavaju i veći broj korisnika na web stranici.

Domena je link na vašu adresu

Registriranjem domene nastala je vaša adresa tj. link preko kojeg će vas nalaziti posjetitelji na vašoj web stranici. Naziv domene birate sami, ali budite oprezni sa dugim riječima ili frazama – one nisu pamtljive niti lagane za pretraživanje. Kod registracije domene najčešće ćete se suočiti sa problemom da je ime domene koju želite već zauzeto. Smije postojati samo jedna domena s istim imenom pa će vam trebati vremena da pronađete neku slobodnu. Za to će vam, poslužiti neke od tražilica dostupnosti domene na internetu.

Registracija hrvatske domene

Svaka domena se razlikuje po svojoj ekstenziji koja označava tzv. „top level domain“. Nastavci su vrlo često vezani za državu vlasnika domene, pa tako i vi možete nabaviti domenu koja završava sa .hr. Najpoznatija svjetska domena je svakako .com, i ona ne govori o podrijetlu korisnika domene. Za hrvatske domene i njihovu registraciju zadužena je organizacija nazvana CARNET.

Postoji i besplatna domena u Hrvatskoj

Takva domena se radi u obliku www.ime-prezime.from.hr i besplatna je jer nosi vaše osobno ime. Besplatna je i za trgovačka društva, udruge i još neke pravne osobe, pa se raspitajte da vidite imate li vi takvu  mogućnost, naravno ako vam je interesantna. Ovo je manje popularna domena i svaki ozbiljan projekt trebao bi se nalaziti ili na nekoj top level domeni ili na domeni neke države za koju je web stranica namijenjena. Registracija domena danas je jednostavna i jeftina, stoga nemojte štedjeti.

Gdje registrirati domenu?

Ukoliko tražite preko kojeg poslužitelja, domovanje.com pokazuje se kao veoma profesionalan registar. Domena može biti vaša u svega par koraka, a prije registracije nužno je da provjerite je li domena slobodna. Imajte na umu da je domena zaštitni znak vaše web stranice i da će ljudima ostati u sjećanju ukoliko odaberete neki lako pamtljiv naziv. Ukoliko je naziv zauzet, glavni dio domene ne mora nužno biti opis web stranice, već možete ići na stvaranje brenda.