Roštilj na ugljen – samo za prave majstore

Roštilj na ugljen često se smatra najboljim od svih roštilja jer hrani pripremljenoj na taj način daje poseban okus.

Ako uvijek izabirete roštiljanje hrane na ugljen, očekujte da ćete to moći raditi samo kada vam vremenski uvjeti dozvoljavaju, jer za vrijeme velike kiše, snijega i vjetra, praktično je nemoguće pripremiti dobar roštilj na ugljen. Također, znajte da ne može baš svatko biti majstor na roštilju na ugljen. To je vještina koja se razvija samo upornom i redovitom praksom i ne možete očekivati da, ako jedva znate naložiti vatru, možete postati dobar roštilj majstor na ugljen preko noći. Ne, ne, nema šanse! Osim toga, ako malo pogledate oglase za posao, onda znate da je majstor na roštilju na ugljen nešto što je traženo i što se cijeni pa i to mnogo toga govori.
Ako imate rešetke na svom roštilju umjesto ploče ispod koje se pali ugljen stvar postaje još zamršenija i kompliciranija. Naime, prvo se mora naložiti vatra pomoću dobrog drveta, a tek kad se drvo dovoljno razgori, odnosno i samo se počinje pretvarati u žar, u tom ključnom trenutku treba staviti ugljen namijenjen upotrebi za roštiljanje. Kao što vidite, veoma je bitan tajming jer ako stavite ugljen prije, zapalit će se i još će se i drvo dodatno zapaliti pa je velika vjerojatnost da će vam hrana izgorjeti. Ako pak ugljen stavite prekasno, kada je snaga drveta već pri kraju, ugljen se neće dovoljno ugrijati i hrana na roštilju neće se moći dobro ispeći.
Tako je, vjerojatno tek sada shvaćate koliko je priprema roštilja na ugljen ozbiljan i prije svega zahtjevan posao. Samo mala greška, krivi odabir vremena i evo ga, sve se može upropastiti. Postoji nekoliko vrsta roštilja na ugljen, mogu to biti betonirani roštilji ili pak metalni, samostojeći. Prema mogućnostima svog dvorišta izabrat ćete onaj koji vam najbolje odgovara.