Trgovanjem kriptovaluta do zarade

Kriptovalute su postale vrlo zanimljiv trend koji je sve popularniji

Ako ste kojim slučajem redovito pratili stanje u informatičkom svijetu, prije nekoliko godina vjerojatno niste niti čuli za pojam kriptovaluta. No, u posljednjih nekoliko godina, stanje se itekako promijenilo i kriptovalute su postale vrlo zanimljiv trend koji je sve popularniji. 

U osnovi, riječ je o digitalnim valutama koje koriste kriptografiju kako bi osigurale nesmetano obavljanje transkacija između dvije osobe. Ono po čemu se jedinstvene i razlikuju se od klasičnih valuta je to što nije potreban nikakav centralni sustav koji bi to sve kontrolirao, već se koristi tzv. blockchain tehnologija koja predstavlja bazu podataka svih transakcija koje se obavljaju.

Kriptovalute
Kriptovalute: Litecoin, Ripple, Bitcoin i Ethereum

Najpoznatije kriptovalute

Danas postoje razne kriptovalute na tržištu, no najpoznatija je svakako Bitcoin. On spada u jednu od najdugovječnijih kriptovaluta, a najveći razlog njegove popularnosti je ogroman rast vrijednosti. U samim počecima je cijena jednog Bitcoina bila par centi, a tijekom nekoliko godina dostigla je vrijednost od nekoliko tisuća dolara. To je onima koji su ga nekad kupovali po smiješno niskim cijenama donijelo ogromnu zaradu.

Taj ogroman rast vrijednosti učinio je kriptovalute vrlo privlačnim mnogima te ih je danas jako puno na tržištu i svi se nadaju da će neka od njih doživjeti veliki rast kao i Bitcoin. Najpoznatije kriptovalute danas su još:

  • Ethereum
  • Ripple
  • Litecoin itd.

Sve one još uvijek nisu dostigle visoke vrijednosti, no ne znači da u budućnost možda neće doseći istu uspješnost kao i Bitcoin.

Digitalni novčanici

Kako biste mogli koristiti kriptovalute, odnosno kako biste ih mogli kupovati i prodavati, potrebno je da imate tzv. digitalni novčanik. To je zapravo program koji pohranjuje javne i privatne ključeve te uz pomoć blockchain tehnologije omogućuje korisnicima kupnju i prodaju kriptovaluta. Postoje dvije vrste digitalnih novčanika:

  • Hot wallet – cijelo vrijeme ima pristup internetskoj vezi
  • Cold wallet – koristi internetsku vezu samo prilikom izvođenja transakcije

Cold wallet spada u sigurniji tip novčanika, no nije prikladan za one koji gotovo svakodnevno izvode puno transakcija. 

Kupnja i prodaja kriptovaluta putem uređaja

Kako bi se još više olakšalo korisnicima da kupuju i prodaju kriptovalute, u mnogim gradovima se postavljaju uređaji koji izgledaju slično bankomatima. Funkcioniraju na sličan način, samo što za njihovo korištenje morate imati mobitel koji služi za identifikaciju korisnika.

Video: Vodič za Binance Exchange 2020: Kako kupovati i prodavati kriptovalute?

Pomoću njih na jednostavan način možete za vlastiti novac kupiti određenu kriptovalutu u svega nekoliko klikova, a na isti način možete i prodati kriptovalutu te za nju dobiti novac. Zbog jednostavnosti korištenja, sve je više ovakvih uređaja na raznim lokacijama.