Vrijeme za uređivanje terasa teglama za cvijeće

Tegle za cvijeće na terasi

Dolaskom toplijeg i sunčanijeg vremena svi kreću s uređivanjem svojih terasa i balkona, sadnjom i presađivanjem cvijeća ili začinskog bilja kako bi ukrasili svoje terase na kojima će u idućim mjesecima provoditi puno vremena. Ključna stvar za pomoć u tom procesu su tegle za cvijeće, ali i ostala oprema poput zemlje i alata za obradu zemlje.

Zato otiđite u neko trgovinu koja nudi sve te stvari na jednom mjestu, kupite što vam treba i krenite s uređivanjem.

Kupnja tegle za cvijeće

Ono što je najvažnije za sadnju cvijeća ili začinskog bilja je svakako izbor pravog sjemena ili sadnica, odabir dobre zemlje, postavljanje biljaka na pravo mjesto kao i redovito zalijevanje. U tom smislu kupnja tegle za cvijeće ne utječe na to hoćete li uspješno uzgojiti cvijet ili začin, već je vrsta i oblik one koju odaberete isključivo stvar estetike. 

Bele tegle za cvijeće na terasi

Ipak, mnogi savjetuju da se za uzgoj određenih biljaka ipak posavjetujete sa stručnjacima jer su se određene tegle za cvijeće pokazale boljima za uzgoj nekih vrsta biljaka od drugih.

Problem drenaže pri uzgoju cvijeća

Iako je izbor tegle za cvijeće samo na vama, stručnjaci upozoravaju kako je za uspješan uzgoj i rast biljke ključna drenaža, odnosno postojanje otvora kroz koji će otjecati višak vode. Upravo je drenaža problem koji se javlja kod vrlo popularnih keramičkih tegli za cvijeće koje ga ne posjeduju pa se savjetuje da u njih ne sadite zahtjevne biljke i one kojima ne treba puno vlage kako se ne bi uništila.

Uzgoj i njega kućnog i vanjskog cvijeća

Ukoliko vam se određeni model baš jako sviđa i ne želite odustati od njega, stručnjaci savjetuju da biljku posadite u manju plastičnu teglu za cvijeće koja ima rupe za drenažu, a nju onda stavite u keramičku. Osim problema drenaže, kod modela od keramike i do problema pucanja stjenki pa u njih ne bi trebalo saditi bilje koje se brzo širi i raste.

Najčešći i najjeftiniji izbor za sadnju biljaka

Najčešće upotrebljavane su plastične tegle za cvijeće jer su dugovječne i cjenovno prihvatljive. Njihov nedostatak je to što se ne bi trebale koristi za bilje koje cijelu godinu provodi na otvorenom jer plastika ne pruža dobru izolaciju od hladnoće zbog koje biljke mogu uvenuti. 

Savjetuje se da se u njih sade biljke koje vole puno vode jer plastične stjenke ne upijaju vodu niti se zemlja previše isušuje.


Uređenje okoliša kuće je konstantan posao

Olakšajte si uređenje okoliša kuće

S obzirom na to da danas živimo u vrlo dinamičnom i užurbanom svijetu te da velik broj ljudi zbog obiteljskih i poslovnih obveza nerijetko ne stiže obaviti ni osnovne poslove u kući i oko kuće, od velike su pomoći tvrtke koje pružaju pomoć u izvršavanju takvih obveza.