Zatvor je čest problem trudnica

Zatvor u trudnoći jedna je od najučestalijih tegoba

Iako se trudnoća smatra blaženim stanjem, prate je brojne nepovoljne pojave poput usporene   probave, nadutosti trbuha, pritiska u trbuhu, zatvora, otežanog pražnjenja crijeva i slično.

Ukoliko ste trudni i prepoznajte neke od navedenih simptoma najvjerojatnije patite od zatvora u trudnoći. Srećom, postoje brojni prirodni načini kako se riješiti ovog neugodnog problema pa zato nastavite dalje čitati.

Niste jedine koje imaju problema sa zatvorom

Unatoč tome što je svaka trudnoća individualna, tegobe kao što je zatvor u trudnoći jedna je od najučestalijih tegoba kod većine trudnica. Istraživanja pokazuju da čak 3 od 4 trudnice pate od tog problema u trudnoći, a veću šansu za ovu pojavu imaju one žene koje su i prije trudnoće imale problema s tvrdom ili neredovitom stolicom. 

Zatvor u trudnoći
Nnajčešći uzrok zatvora u trudnoći su hormoni

Uzroci pojave zatvora u trudnoći ovise stupnju trudnoće, a najčešće se javlja u drugom i trećem  tromjesečju, no nije isključeno da se kod nekih trudnica pojavi i u prvom tromjesečju.

Uzroci zatvora u trudnoći

S obzirom da je trudnoća vrlo kompleksan proces u kojem sudjeluje mnogo čimbenika, ne čudi kako se zatvor javlja baš u tom stanju. Prvi i najčešći uzrok zatvora u trudnoći su upravo hormoni. Naime, u prvom tromjesečju dolazi do povećanja razine progesterona koji sprječava kontrakcije maternice, a na isti način djeluje i na glatke mišiće crijeva čime se usporava protok probavljene hrane kroz njih. Na taj način stolica postaje tvrđa, crijeva se sporije prazne pa dolazi do nadutosti i problema sa zatvorom.

Video: Probavne smetnje u trudnoći

Drugi najčešći uzrok je konzumacije prenatalnih vitamina koji u svom sastavu sadrže željezo. Naime, željezo je vrlo čest uzrok ovog problema stoga se preporuča da ukoliko niste anemični ne unosite više od 30 mg željeza dnevno.

Bolje spriječiti nego liječiti

Prije nego dođe do ovog neugodnog problema u trudnoći, bilo bi dobro preventivno djelovati na probavni sustav sa hranom i to na iduće načine:

Većim unosom vlakana

Vlakna osim što preveniraju zatvor u trudnoći i potiču pražnjenje crijeva ujedno i dodatno opskrbljuju trudnicu vitaminima i antioksidansima (preporučena količina dnevnog unosa je 20 do 30 grama)

Unosom veće količine tekućine

Savjetuje se konzumiranje najmanje dvije litre tekućine dnevno (uz vodu mogu se konzumirati i prirodni sokovi i čajevi, no treba izbjegavati sokove koji sadrže šećer)

Redovitom fizičkom aktivnošću

Vježbanje potiče rad crijeva pa se preporuča vježbanje barem tri puta tjedno u trajanju od 20 do 30 minuta (obvezna prethodna konzultacija s liječnikom)

Konzumacijom više manjih obroka

Omogućava lakše probavljanje hrane te smanjuje pojavu nadutosti i tvrde stolice